De wereld van protheses

Inmiddels heb ik al een aantal jaar ervaring met protheses.
Omdat ik geen eigen knie meer heb, heb ik een prothese nodig met een kniegewricht en natuurlijk ook een voet. Die uiteindelijk (samen met de koker) de prothese vormen.

Van mijn eerste instrumentmaker heb ik een Endolite KX-06 knie gekregen als mijn dagelijkse prothese. Hier heb ik zo’n 5 jaar mee gelopen en daar heb ik gelukkig goed op leren lopen.
Er zijn knie-protheses in heel veel verschillende soorten. Er zijn knieën die heel stabiel zijn om kans op (onge)vallen te verkleinen en knieën voor de actievere personen.
Ook zijn er zelfs elektrische protheses; daar zit een micro-computer in, die de knie bestuurt aan de hand van de bewegingen die gemaakt worden.

Ook de voeten zijn er veel soorten, van stugge stabiele voeten tot hele flexibele, ieder met weer zijn eigen eigenschappen. Gelukkig zijn ze er ook veel verschillende maten, dus heb ik een voet in dezelfde maat als mijn rechtervoet! 😉

Naast mijn gewone prothese heb ik een ‘bad-prothese’.
Dat is een prothese met een hele simpele knie en voet, maar wel waterdicht! Deze gebruik ik bijvoorbeeld op vakantie als ik op het strand het water in wil. Ook gebruik ik deze prothese voor het surfen, maar daarover een andere keer meer.

Van links naar rechts: Badprothese, oude Endolite KX-06 knie, VGK knie en klimvoet op de voorgrond.

Toen mijn eerste knie ongeveer 5 jaar oud was, begon ie wel wat nukken te krijgen en werd het tijd om wat nieuws uit te zoeken.
Samen met mijn instrumentmaker hebben we gekeken naar mijn wensen… Hij moet tegen een stootje kunnen, het moet geen probleem zijn als ie per ongeluk nat wordt en hij moet natuurlijk fijn lopen.

Na wat testen kwam ik bij de VGK (Very Good Knee, wat origineel) uit. Dat is een waterproof knie met goede demping en deze is met verschillende looptempo’s te lopen.
Ook is ie erg fijn met een helling af lopen. Daarbij moet de knie mij afremmen, zodat ik niet heel hard door de knie zak als ik er op steun. Dat is erg fijn als ik in de bergen ga wandelen!

Very Good Knee
Waterproof; check!
Even het water uit de voet laten lopen 😉

Voor het sporten zijn ook veel speciale protheses. Zo zijn er protheses voor het hardlopen, skien/snowboard, fietsen, klimmen en nog veel meer.
Het nadeel van deze protheses is dat ze niet vergoed worden door de verzekering. Ook zijn ze erg kostbaar, omdat het natuurlijk een kleine markt is.
Ik heb een speciale voet voor het klimmen, daar ga ik binnenkort meer over vertellen!

Naar elektrische protheses heb ik nog niet gekeken.
Daarvoor is een uitgebreid traject met een revalidatiearts nodig en een uitgebreide aanvraag bij de zorgverzekeraar… Wellicht is dat iets voor in de toekomst? Over 2 jaar is mijn knie weer aan vervanging toe 😉

2 gedachten over “De wereld van protheses

  1. Hey Roomie,

    leuk om te lezen dit. Het geeft me weer een beetje meer inzicht in jouw wereld.

    Tot snel amigo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *